Foto: zonnegilde.nl

Het is goed dat we met zijn allen bewust worden of zijn van het milieu. De warmtepomp, elektrisch rijden en de zonnepanelen zijn volop in opmars. De 'iedereen doet wat'-campagne van de overheid is ons allen bekend. 

Maar als financieel adviseur belichten we graag ook de verzekeringstechnische kant van zonnepanelen. Voor het verzekeren van schade aan zonnepanelen op woningen hebben we in het verleden al eens een blogje geschreven. Maar we zien in toenemende maat signalen van schade die direct of indirect worden veroorzaakt door zonnepanelen. Oorzaken zijn vaak te zoeken in slechte kwaliteit van installatie, zonnepanelen die d.m.v. een indaksysteem zijn gemonteerd en hierdoor te dicht liggen op brandbare dakisolatie maar ook bijvoorbeeld oververhitting van omvormers.

 

Aanleg van zonnepanelen vergt aandacht!

 

Een aantal aandachtspunten zijn:

  • Laat zonnepanelen uitsluitend aanleggen door een erkend installateur; de vereiste norm hierin is NEN 1010: 2015 + C1 :2016 en NEN 7250;2014
  • Laat de constructie van het gebouw opnieuw beoordelen of het dak de panelen of mogelijke sneeuwophoping hierachter kan dragen.
  • Laat na de oplevering van de installatie een opleverinspectie doen op basis van ten minste de normen NEN-EN-IEC 62446 en NTA 8013.
  • Zit u gehuurd, dan kunt U het ‘recht van opstal’ notarieel vestigen op de zonnepanelen; daarmee voorkomt U dat de zonnepanelen als bestanddeel van het gebouw door natrekking eigendom worden van de eigenaar van het gebouw.
  • Let op met de zgn. in-dak-systemen; de panelen liggen dan te dicht op brandbare isolatie
  • Let sowieso op voldoende ventilatie achter de panelen op de daken; temperaturen van 60- 70 grd worden daar op een zomerdag gemakkelijk gehaald.
  • Laat de installatie iedere 5 jaar inspecteren volgens norm  NEN-EN-IEC 62446

 

Dit zijn zomaar een aantal aandachtspunten voor zonnepanelen op daken. Ons advies is U goed te laten informeren bij de bouw van een pand of het tussentijds plaatsen van de panelen door uw installateur, uw constructeur en uw verzekeringsadviseur.

Door Mathieu op 21-01-2020