Tractor op de openbare weg

Photo Credit: dcysurfer / Dave Young Flickr via Compfight cc

Uw werkmaterieel dat u privé of zakelijk gebruikt moet vanaf 1-1-2021 geregistreerd worden bij het RDW. Denk u hierbij aan de zitmaaier, tractor, graafmachine, combine, etc., etc. Hieronder ziet u de richtlijnen welke voor de registratieplicht zijn afgegeven.


Voor de registratie en aanvullende informatie verwijzen wij u naar de site van het RDW.

Wanneer moet voor werkmateriaal een kenteken aangevraagd worden?
Werkmateriaal moet een kenteken voeren als er sneller dan 25 km per uur mee gereden wordt.
Land- en bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken waarvoor geen ontheffing nodig is en met een maximale constructiesnelheid onder 25 km per uur hoeven niet te worden geregistreerd en voeren geen kenteken.

Met ingang van 1 januari 2025 moeten alle geregistreerde voertuigen verplicht een kentekenplaat voeren.

Zijn er uitzonderingen op de registratieplicht (kentekenplicht)?
Een aantal voertuigen zijn uitgezonderd van de registratieplicht. Deze uitzonderingen gelden zowel voor nieuwe als bestaande voertuigen. De uitzonderingen zijn:

  • Voertuigen die niet op de openbare weg rijden. Openbare weg moet ruim opgevat worden. Alle terreinen die vrij toegankelijk zijn vanaf de openbare weg wordt ook gezien als openbare weg. Een bord met ’verboden toegang’ of een stuk weg afzetten met pionnen is niet voldoende.
  • Land- en bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken met een toegestane maximummassa tot en met 750 kg.
  • Mobiele machines en MMBS’en die niet breder zijn dan 130 cm en: - uitgevoerd zijn als grasmaaier, poepzuiger, veegmachine, sneeuwschuiver, gladheidsbestrijder of onkruidbestrijder; - geen mogelijkheid hebben tot het koppelen van aan aanhangwagens of werktuigen.
  • Asfalteermachine, wals, asfaltfrees. Deze uitzondering geldt alleen ter plaatse van hun werkzaamheden.
  • Voertuigen met een maximum constructiesnelheid langzamer dan 6 km per uur.
  • Voertuigen met 1 as.
  • Fruittreintjes die in gebruik zijn genomen vóór 1 januari 2021 en alleen in de periode 1 juli tot en met 30 november worden gebruikt.
  • Heftrucks: - Met een breedte kleiner dan 130 cm; - Meeneemheftrucks; - Met een trekinrichting, maar er mogen geen aanhangwagens gekoppeld zijn.

Twijfelt u of uw voertuig een registratieplicht heeft? Gebruik dan de beslisboom

 

Handhaving kentekenregistratie en verzekeringsplicht
De kentekens van het landmateriaal worden voortaan aangemeld bij de RDW net zoals dat nu gebeurd bij personenauto’s. Er geldt daarmee ook een verzekeringsplicht. De RDW ziet er op toe dat de registratie juist verloopt en handhaaft als dit niet juist verloopt. Bijvoorbeeld bij geen of niet tijdige aanmelding.

Door Mathieu op 08-12-2020