Photo Credit: Dougtone Flickr via Compfight cc

Rijd je met de auto buiten de EU, dan moet je een internationaal erkend verzekeringsbewijs kunnen overleggen: de groene kaart. 

Bijna overal ter wereld ben je verplicht voor je auto, motor, camper of ander motorrijtuig een WA-verzekering af te sluiten. De verzekeraar stuurt je elk jaar een groene kaart (op papier of digitaal). Dit is het officiële, internationaal geaccepteerde verzekeringsbewijs. Hierop staat:

  • Groene kaartnummer (nodig voor het Europees Schadeformulier)
  • Kenteken van het verzekerde motorrijtuig
  • Geldigheid verzekering (periode)
  • Dekkingsgebied (landen) én landen waar geen dekking is (doorgestreept)
  • Contactgegevens verzekeraar
     

Dekkingsgebied groene kaart

 

Het dekkingsgebied kan per verzekeraar iets verschillen, zoals dekking in Rusland. Autoverzekeraars dekken minimaal landen die onder Europese Economische Ruimte (EER) vallen. Dit zijn alle EU-landen plus Liechtenstein, IJsland en Noorwegen. Ook in Andorra, Servië en Zwitserland moet er dekking zijn dankzij aparte overeenkomsten.

 

 

Buiten EU: groene kaart verplicht op papier

 

Verzekeraars verstrekken de groene kaart op papier (vaak gratis) of digitaal. Dat lijkt handig, maar buiten de EU heb je een papieren bewijs nodig, zoals in Albanië, Marokko, Oekraïne en Turkije.

Voor deze landen is het dus raadzaam een print op groen papier mee te nemen (of het origineel). Anders kom je het land niet in. Lukt dat toch, maar word je later gecontroleerd of krijg je een ongeluk, dan riskeer je een forse boete. 

 

Geen grenscontrole in EU

Binnen de Europese Unie (EU) wordt aan de grens niet gecheckt of je verzekerd bent. In Nederland hoef je de groene kaart niet bij je te hebben, in andere EU-landen moet je de verzekering van het voertuig kunnen aantonen. Dat mag dus ook door het tonen van een digitale groene kaart op uw mobiele telefoon. Ook in Nederland handig een groene kaart bij je te hebben voor de verzekeringsgegevens en telefoonnummers bij schade of pech.

 

bron: artikel van De Consumentenbond

Door Mathieu op 19-09-2019