UberPOP is een app waarmee iemand een voordelige autorit kan bestellen bij een particuliere bestuurder. UberPOP zegt dat passagiers zich geen zorgen hoeven maken om schade tijdens het vervoer. ‘Je bent verzekerd van een veilige rit’, lezen we online. UberPOP stelt dat de particuliere chauffeurs die voor hen rijden altijd dekking hebben op hun eigen autoverzekering. Echter verzekeraars bieden vanuit de huidige particuliere autoverzekeringen en -voorwaarden geen dekking. Zakelijk gebruik is niet verzekerd op de particuliere autoverzekering.

Schadeafwikkeling pakt bij uberPOP anders uit
Het klinkt natuurlijk goed: een app waarmee je snel een ‘ritje’ kunt regelen. Ook voor u als autobezitter klinkt het aantrekkelijk. Het levert een mooie bijverdienste op. De verzekeraar stelt dat er bij dit soort ritten sprake is van zakelijk gebruik van de auto. Kenmerken van zakelijk gebruik zijn: de betaalde dienst plus de screening en inschrijving van de chauffeurs.

U heeft een particuliere autoverzekering. Dit betekent dat ritten met een zakelijk karakter niet verzekerd zijn op de autoverzekering. Zo zal de afwikkeling van een schade in de praktijk voor zowel u als de passagier anders uitpakken. Voor u kan dit bij (letsel)schade grote financiële gevolgen hebben.

Bij een schadegeval waarbij sprake is van een uberPOP-rit, betekent dit concreet:

  • cascoschade aan uw auto: géén dekking.
  • WA schade: op grond van de WAM een vergoeding aan derden/passagier en wordt vervolgens verhaald op u.
  • schade voor Inzittenden (SVI): geen dekking. De meerijdende passagier kan wel een beroep doen op de WAM-dekking. Schade aan de meerijdende passagier wordt betaald volgens de WAM maar wordt wederom verhaald op u!

Dus bent u voornemens uw auto voor zakelijke doeleinden te gebruiken. Informeer naar de voorwaarden. Zo komt u niet voor vervelende verrassingen te staan.

bron: nieuwsbericht a.s.r.

Door Mathieu op 24-08-2014