Kentekenplaten

Photo Credit: EX22218 - ON/OFF Flickr via Compfight cc

Nederlandse verzekeraars kunnen in principe uitsluitend motorrijtuigen verzekeren die een Nederlands kenteken voeren. Dat betekent dat een auto met een buitenlands kenteken niet door een Nederlandse verzekeraar kan worden verzekerd. Gelukkig is het antwoord, zoals in de eerste zin de tekst ‘in principe’ al doet vermoeden, minder stellig. Er zijn namelijk uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer een auto wordt geïmporteerd uit het buitenland.

Importeren van een auto uit het buitenland

Het komt vaak voor: auto’s die vanuit het buitenland worden geïmporteerd in Nederland. Bijvoorbeeld omdat de auto mee-immigreert met de eigenaar die zich vanuit het buitenland in Nederland vestigt, of omdat een vergelijkbaar tweedehands exemplaar in Nederland duizenden euro’s meer kost, het een uitvoering betreft die in ons eigen land niet te koop is, of omdat het een klassieker of een oldtimer betreft.

Bij het importeren van een auto uit het buitenland is het belangrijk dat, wanneer met deze auto gereden wordt over de openbare weg, dit gebeurt inclusief een geldig (buitenlands export-)kenteken op de auto. En uiteraard moet er sprake zijn van een geldige WAM-verzekering.

Nederlandse verzekeraars kunnen een (korte termijn-)verzekering aanbieden voor het importeren van een auto uit een EU-land/ EVA-land (Europese Vrijhandels Associatie) waarbij die auto dus is voorzien van buitenlandse (export-)kentekenplaten.

Uitzondering bij import uit Duitsland

Een heel populair land om een auto uit te importeren, is Duitsland. Juist daarom is het belangrijk om te weten dat voor een auto die wordt geïmporteerd uit Duitsland een Nederlandse verzekeraar echter géén verzekeringsoplossing kan bieden. Voor een uit Duitsland te importeren auto moet de verzekering ook in Duitsland worden geregeld, samen met de aanschaf van een tijdelijk Duits exportkenteken. De reden hiervoor ligt in het feit dat men in Duitsland geen kentekenregistratie krijgt als men niet eerst een Duitse verzekering heeft. 

Kentekenplaat met een geel balkje

Om in Duitsland te mogen rijden, moet een tijdelijk Duits exportkenteken worden aangevraagd (die met het gele balkje), het zogenaamde Kurzzeitkennzeichen.

Met dit tijdelijke Duitse kenteken mag alleen in Duitsland worden gereden en dit kenteken is in Duitsland slechts vijf dagen geldig.

Bij de grens met Nederland moet het tijdelijke Duitse kenteken worden verruild voor een Nederlands ééndagskenteken om hier in Nederland mee naar een keuringsstation van de Dienst Wegverkeer (RDW) te rijden. Dit Nederlandse ééndagskenteken moet van te voren bij de RDW worden aangevraagd. Dit ééndagskenteken is, zoals de naam al doet vermoeden, slechts één dag geldig en met dit kenteken mag alleen op die dag (de dag van de keuring bij de RDW) vanaf de Duitse grens de kortst mogelijke route naar het keuringsstation van de RDW in Nederland worden gereden.

 

 

 

Kentekenplaat met een rood balkje

Een andere mogelijkheid is dat een exportkenteken met een rood balkje wordt aangevraagd in Duitsland:

Een exportkenteken met een rood balkje (in het Duits Ausfuhrkennzeichen of Zollkennzeichen) moet ook in Duitsland worden aangevraagd. Dit kan online bij de Strassenverkehrsamt, dit is de Duitse RDW/ Afdeling verkeer. Verder is een Doppelkarte nodig. Dit is een bewijs dat het motorijtuig verzekerd is. Deze kaart kan online besteld worden, opgehaald worden bij een ADAC- vestiging  (Duitse ANWB) of bij een Schildermacher (kentekenplatenmaker).

Dit Duitse exportkenteken heeft een geldigheidsduur van minimaal 15 en maximaal 360 dagen en is in de hele EU geldig. Hier kan dus vanuit Duitsland mee de grens over gereden worden in Nederland en, afhankelijk van de gekochte dekkingstermijn, tot 360 dagen worden gebruikt.

De kans is echter wel aanwezig dat de politie in Nederland de auto met een Ausfuhrkennzeichen of Zollkennzeichen staande houdt omdat men, in principe, niet als Nederlander in een motorrijtuig met Duits kenteken in Nederland mag rijden. De reden van aanhouding is dat deze constructie vaak wordt gebruikt om de motorrijtuigbelastingplicht te ontduiken gedurende de periode dat het tijdelijke Duitse kenteken geldig is. Het is dus zaak om de auto zo snel mogelijk ter keuring aan te bieden bij de RDW zodat de auto een Nederlands kenteken kan krijgen dat regulier verzekerd wordt.

 

 

Bron: nieuwsbrief De Vereende

Door Mathieu op 18-09-2019