Photo Credit: tommaync Flickr via Compfight cc

Kan ik even je auto lenen? Tuurlijk, hier heb je de sleutels. Aangevuld met zoiets als: 'als je em maar schoon terug brengt ;)!'

Iedereen doet het weleens. De auto uitlenen aan vrienden of familie. Maar wat nu als er met jouw auto schade wordt gereden?

Een gemachtigd bestuurder is verzekerd als hij of zij schade veroorzaakt met jouw auto. Deze schade komt volledig ten laste van jouw autoverzekering. Maar dan hebben we het alleen nog maar over schade veroorzaakt met jouw auto aan een ander. Wat als er schade is aan jouw eigen auto. Heb je de auto Volledig Casco (Allrisk) verzekerd dan wordt de schade aan eigen auto betaald op de verzekering. Vaak geldt er wel een eigen risico. Een claim op jouw polis houdt ook in dat er schadevrije jaren verloren gaan en dat de no-claimkorting wordt aangetast waardoor de verzekering maandelijks duurder zal worden.

Is de auto alleen WA of WA Beperkt Casco (WA Plus, WA Mini Casco) verzekerd dan valt de schade aan eigen auto buiten de verzekeringsdekking van jouw verzekering. Je krijgt niets vergoed. Hoe vervelend ook, schade die bij het uitlenen van je auto ontstaat, valt onder jouw verantwoordelijkheid. Jij hebt immers toestemming gegeven voor het gebruiken van de auto. En daarom is het risico voor jou!

Een veelvuldig gestelde vraag is of dat een dergelijke schade niet te verhalen is op de particuliere aansprakelijkheidsverzekering (AVP) van de bestuurder. Een aansprakelijkheidsverzekering sluit echter schade door of met motorrijtuigen altijd uit en biedt dus geen soelaas.

Auto dan maar niet uitlenen?
Het is vanzelfsprekend dat we deze blog niet schrijven met de doelstelling om het uitlenen van auto's te verbieden. Dat is jouw keuze. Maar we adviseren wel om vooraf duidelijke afspraken te maken met degene aan wie je de auto uitleend. Spreek bijvoorbeeld af dat die persoon zelf de schade uit eigen zak betaald of bij een flinke (letsel)schade iig financieel bijdraagt in het eigen risico en verlies van no-claimkorting. Dat voorkomt ellende en scheve gezichten achteraf!

Door Mathieu op 18-12-2017