Photo Credit: sarah dinu Flickr via Compfight cc

Gefeliciteerd! Je bent 18 en hebt je rijbewijs gehaald. Binnenkort komt er een droom uit: je hebt jaren gespaard en kunt nu eindelijk een eigen auto kopen. Waarschijnlijk heb je er al een op het oog en kan je niet wachten totdat de auto officieel op jouw naam staat. Een bijzonder moment. 

Prijs autoverzekering jongeren

Natuurlijk wil jij weten hoeveel je voor je autoverzekering gaat betalen. Autorijden is immers al duur genoeg. Voor jongeren tot 25 jaar geldt vaak dat zij extra premie betalen voor hun autoverzekering. Dit komt doordat jongeren zoals jij een hoger schaderisico hebben dan ouderen. Om eventuele schade te dekken, staat hier een hoge premie tegenover. Ook hanteren enkele verzekeraars een extra eigen risico voor jonge bestuurders. Je leeftijd bepaalt dus mede de hoogte van je maandelijkse premie. Daarnaast kijkt de verzekeraar naar de wijk waarin je woont en het type auto dat je koopt.

Let op de polisvoorwaarden

Een autoverzekering is meer dan een premie. Het is natuurlijk fijn als je niet veel hoeft te betalen voor je autoverzekering. Maar als je er een beroep op moet doen omdat er schade is, wil je wel zeker weten dat dit vergoed wordt. Daarom is het belangrijk dat je niet alleen let op de prijs, maar ook op de polisvoorwaarden. Wij zoeken altijd naar een passende verzekering qua premie én voorwaarden. 

Kan ik een verzekering afsluiten op naam van mijn ouders?

Om hoge premies te ontwijken overwegen sommige jongeren om een autoverzekering af te sluiten op naam van hun ouders. Want iedereen doet het toch?! Staat het kenteken op jouw naam? Dan is dit bij de meeste verzekeraars niet mogelijk. Je denkt misschien bij jezelf: kan ik de auto dan niet beter op naam van mijn ouders zetten? Ja dat kan wel, maar in de meeste gevallen helpt dit je niet. Er wordt namelijk gevraagd wie de hoofdbestuurder van de auto is bij het afsluiten van de verzekering. Als je aangeeft dat jij dit bent, dan wordt de premie gebaseerd op jouw situatie. 

Wees altijd eerlijk!

Als de verzekeraar erachter komt dat je verkeerde informatie hebt doorgegeven, kan het zijn dat de verzekeraar niet uitkeert bij schade. Is dat alleen schade aan je eigen auto dan is dat vaak nog te op te vangen, maar mocht je letsel hebben veroorzaakt aan een ander dan zijn de financiële gevolgen voor jou en je ouders niet te overzien. 

Ook bij lopende autoverzekering

Nu kan het natuurlijk ook zo zijn dat je samen met je vader of moeder een auto koopt of dat je gebruik mag maken van de auto van je ouders. Dat is geen enkel probleem. Maar zodra jij gewoonlijk meer in de auto rijdt dan je ouders dan ben je verplicht dit te melden aan de verzekeringsmaatschappij. Dit staat vermeld in de polisvoorwaarden maar is vaak een vergeten artikel wat dus ook grote financiële gevolgen kan hebben. 

Hulp nodig?

Een passende autoverzekering uitzoeken is complex. Vooral voor jongeren. Heb jij hulp nodig? Neem even contact met ons op. We helpen je graag.

Door Mathieu op 17-07-2019